STRIDERSPLAY – Back to Basic, Dhey feat Satrio Ponco

In lifestyle, Random Thought, [StRiders]

It was 8 pm when I called Ponco from Depok. I had to go back home to Bandung that night and the last shuttle service was scheduled at 9 pm, but I had promised to meet him before I go. I thought, at the very least, we could have a chat on the shuttle station. I waited and waited until the clock struck 9, and still no signs of him. I immediately switched to Plan B: instead of taking a shuttle from Depok, I’ll ask Ponco to take me to the one in East Jakarta. It has a late shuttle which I hopefully would be able to catch.

The guy finally arrived at 10 pm. I was terribly in a hurry, but I also know that he needed time to unwind after facing some unfortunate Friday night Jakarta traffic.

So we chatted a bit, though not for very long, because he knew that I had to go home soon. Then I suddenly had a genius idea which I, of course, spilled out immediately:

“Hey, let’s ride to Bandung.”
“Oh shit,” was his natural reply. He stared down at his outfit: Batik shirt inside his jacket, black trousers, and leather shoes. You know, the usual office hour outfit. I wasn’t exactly prepared either, wrapped in a T-shirt and a hoodie.

Ponco was obviously confused, yet he knows that any sentence like this might sprout from my mouth anytime. By reading every story in SNR, he knew that all the crew’s brain is not quite alright. For a moment there I was pretty sure that he started to regret considering us as friends. #becauseSNR

Waktu udah nunjukin jam 8 malam saat saya nelpon Ponco dari Depok. Saya harus pulang ke Bandung malam itu dan jadwal shuttle service cuma ada sampai jam 9. Saya terus menunggu sampai jarum pendek jam menunjuk ke angka 9, dan belum ada tanda dia datang. Segera saya beralih ke rencana B: daripada naik shuttle dari Depok, saya akan minta Ponco antar ke shuttle lain di Jakarta Timur yang punya jadwal keberangkatan lebih malam.

Yang ditunggu akhirnya datang jam 10 malam. Saya lagi buru-buru, tapi juga nyadar mahluk ini perlu ngaso dulu setelah dilanda lalu lintas Jakarta di Jumat malam.

Kami ngobrol sebentar, singkat aja berhubung dia juga sadar saya harus cepat pulang. Lalu tiba-tiba muncul ide jenius di otak, yang tentu segera saya lontarkan:

“Gas ke Bandung yuk.”
“Oh Shit,” adalah responnya. Wajar. Ponco mengamati setelan yang ia kenakan; kemeja batik dibalik jaket, celana kain, dan sepatu kulit. Setelan kantoran pada umumnya. Saya juga sama ngga siapnya, cuma berkaos dan hoodie.

Jelas banget Ponco nampak bingung, tapi dia tahu pasti kalimat begini bisa terlontar dari mulut saya kapan aja. Setelah membaca banyak cerita di SNR, dia paham kalau otak semua kru-nya ga ada yang waras. Untuk beberapa saat, saya yakin dia mulai menyesali kenyataan telah menganggap saya temannya.

#becauseSNR

IMG_9628 as Smart Object-1

“…alright. But I don’t have any spare clothes,” he said, surrendering to the genius in me.
“No worries, I’ll lend you mine,” I replied, being the dependable problem solver. Next thing I know, in the next 10 minutes I was already sitting on the back of his NMax, heading to Jalan Raya Bogor, with a burger on my hand. We made a quick trip to a drive-thru first because I was starving yet got no intention to waste more time on stopping. Bandung, here we come!

“Yaudah, Tapi gue ga ada baju ganti,” katanya, menyerah pada kejeniusan saya.
“Santai, pake aja punya gue,” balas saya sebagai ahli solusi. Dan 10 menit kemudian, saya sudah duduk di jok belakang NMAX-nya mengarah ke Jalan Raya Bogor dengan burger di tangan. Kami sempat mampir ke drive-thru karena saya kelaparan tapi ngga mau buang waktu untuk berhenti lagi. Bandung, kami datang!

IMG_9635 as Smart Object-1

I almost forgotten that it was Friday night and it seemed like everybody was embracing their holiday ahead. The road to Puncak was as crowded as always. We crawled along with other commuters. I felt sorry for the online ojek riders who had to work while everybody else was going on a recreation. But, anything to keep life going, right?

Saya hampir lupa kalau ini adalah Jumat malam dan nampaknya semua orang bergegas untuk berlibur. Jalur menuju Puncak padat seperti biasanya, kami merayap bersama pengguna jalan lainnya. Saya agak prihatin melihat rider ojek online yang harus bekerja sementara orang-orang lain pergi rekreasi. Tapi ya, kita memang harus berjuang untuk tetap hidup kan?

IMG_9638 as Smart Object-1

After one and a half hour in a traffic jam, we decided to take a break on the nearest gas station. I’ve lost my ass on the backseat already, and we weren’t even halfway through. After a bottle of cold drink, we continued the trip. Because the traffic remained boring I decided to put my camera in the bag and took over the handle bar.

I was grown in the glory of underbones, introduced to the tarmac by a pair of 17 inch wheels, and have succesfully beaten a world of potholes and bumps with it. Anything with a smaller diameter will make my mouth super busy throwing dirty words. I know NMax is running on 13 inch wheels, and it didn’t stop me…

…from ranting. The mouth was busy as a bee.

Don’t get me wrong, I got no complain for the way it handles, the potent on its powerplant, nor do I hate its look and dimension. It’s just that, I wish the roads we took were smoother.

Riding on a busy weekend traffic along to Puncak Pass didn’t make us lose the fun. I knew that I did the right choice to lure him in. He was still as ridiculous as the Ponco we wrote his previous story. We laughed at everything that happened in front of our eyes, it’s like we were high, without a substance. Without a reason, just plain dumb.

Setelah satu setengah jam menikmati macet, kami putuskan untuk istirahat di SPBU terdekat. Belum setengah perjalanan, pantat saya sudah hilang dimakan jok. Setelah menenggak sebotol minuman dingin, kami teruskan perjalanan. Karena perjalanan terasa membosankan, saya putuskan untuk menyimpan kamera dan mengambil alih kemudi.

Saya tumbuh di era kejayaan motor bebek, mengenal aspal lewat sepasang roda 17 inci dan sukses menganiaya setiap lubang dan tambalan jalan yang saya temui dengan itu. Semua hal dengan diameter lebih kecil bakal membuat saya mulut super sibuk melontarkan kata-kata kotor. Saya tahu NMAX dibekali roda 13 inci, dan itu tidak menghentikan saya..

..mencaci maki. Malam itu saya lebih buas dari penulis lirik hiphop.

Jangan salah paham, saya ga ada keluhan soal handling, potensi mesin, ataupun bentuk dan ukuran skuter ini. Saya hanya berandai-andai jalanan yang kami lalui ini lebih mulus.

Riding di lalu lintas padat menuju Puncak Pass ngga membuat kami kekurangan keceriaan. Saya tahu bahwa menghasut Ponco untuk ini adalah pilihan yang tepat. Dia masih sekonyol waktu kita tulis ceritanya dulu. Kami tertawa melihat apapun yang terjadi di depan mata, kaya giting tanpa narkoba. Tanpa alasan sih, tepatnya. Memang bego aja.

IMG_9640 as Smart Object-1

Puncak, as usual, brought its breeze at night, and since I only wore a T-shirt behind my hoodie, I couldn’t resist the temptation of Sate Maranggi. For the second time, we had our break. It seemed that I was not the only one who got tempted. Ponco also held his own grudge to that traditional barbeque.

Our energy were perfectly charged, the Sate worked like magic. We continued to hit the road. Cipanas-Rajamandala-Padalarang were passed without any trouble. We headed up to Ngamprah, near the area where I brought Haryudha back then. I remembered that Ponco was curious about the location, so I figured why not.

Puncak, membawa desir dingin malamnya seperti biasa, dan berhubung saya hanya pakai kaos dibalik hoodie, saya ga bisa menahan godaan Sate Maranggi. Untuk kedua kalinya kami beristirahat. Nampaknya bukan saya saja yang tergoda. Ponco juga punya dendam sendiri akan barbeque tradisional itu.

Energi kami sudah terisi sempurna, satenya terbukti ampuh. Maka kami lanjutkan perjalanan. Cipanas-Rajamandala-Padalarang dilalui tanpa kendala berarti. Kami mengarah ke Ngamprah, dekat area yang saya tunjukkan ke Haryudha dulu. Saya ingat Ponco pernah penasaran dengan itu, jadi saya pikir kenapa ngga sekalian saya tunjukin aja.

IMG_9655 as Smart Object-1

Nevertheless, this unprepared, spontaneous and casual-ish trip is a guilty pleasure for me. I understand the importance of prepping and planning, as well as the risk of motorcycling, but sometimes I weigh the responsibility more than the fun itself. As intriguing as it is, it brings all the amusement and fun back. It kind of reminded me of how this all started, the days when I skipped school to ride out of town, still with my uniform and my backpack on. The days when I could feel the freedom on a motorcycle for the first time by pulling the act of a teenage rebel. Right then and there, I felt like a nestling who just learned to fly. It’s soothing to remember the very reason of why we started something. I look at myself now and I thank God that I ride.

I guess the only difference is that I decided to mature myself many moons ago. You must have heard from some cheesy 21+ ad that safety is not necessarily apart from fun, and I have applied it to riding. The spontaneity does not have to vanish, nor does the rebellious mentality, but ask any warriors and they will tell you that the only thing we need to rebel from is our own reckless pride. To enjoy a ride you don’t always need to be fast. You don’t need to be pulling ‘awesome’ tricks. What you need is a sense of belonging towards the road and the growling in between your legs. Just put you and the machine together. Doesn’t matter if it’s slow or fast-paced, fancy or ordinary, it’s still a legitimate love story without the impurity of #relationshipgoals posing.

Perjalanan yang spontan, santai dan tanpa persiapan ini semacam guilty pleasure buat saya. Saya paham banget pentingnya perencanaan dan persiapan, juga resiko dari motorcycling. Tapi kadang saya lebih menitikberatkan ke tanggung jawab dari pada sisi kesenangannya itu sendiri. Uniknya, perjalanan kali ini membawa semua kesenangan itu kembali. Mengingatkan saya bagaimana semua ini bermula dulu, dimana saya membolos sekolah untuk riding keluar kota, mengenakan pakaian seragam dan ransel berisi buku pelajaran di punggung. Hari-hari dimana saya merasakan kebebasan dari mengendarai sepeda motor untuk pertama kalinya, lewat kenakalan masa remaja. Pada waktu itu saya merasa seperti anak burung yang baru belajar terbang. Rasanya melegakan saat mengingat alasan utama mengapa kita memulai sesuatu. Saya lihat diri saya sekarang, dan bersyukur bahwa saya riding.

Satu-satunya hal yang berbeda kayanya bahwa saya memutuskan untuk jadi dewasa sejak ribuan bulan lalu. Kalian pasti inget soal iklan jijik 21+ yang bilang kalau safety ngga perlu jauh-jauh dari fun, dan saya udah terapkan itu di riding. Sisi spontanitas ngga mesti hilang, begitu juga soal memberontak; tanyakan pada setiap petarung, dan mereka akan bilang bahwa kita hanya perlu berontak dari ego seruntulan kita sendiri. Untuk menikmati riding, kita ga harus selalu cepat, juga ngga harus melakukan aksi-aksi berlebih. Yang diperlukan hanya keintiman antara kita, jalanan dan raungan di sela kedua kaki kita. Ga masalah mau itu cepat atau lambat, mewah atau sederhana, semuanya masih termasuk love story yang asli, tanpa embel-embel pose #relationshipgoals..

trip

As for Ponco, after reading most of SnR stories, he came to realize that everyone related to this website have something in common: motorcycles makes us dumb (in a positive way… if that’s even possible). So, before he went back home to Jakarta, I brought him along to taste a morning ride and to meet another Strider/Dumbster. Because, hey, everybody loves finding a relatable pack, right?

Dan bagi Ponco, setelah banyak membaca cerita di SnR, dia sadar kalau semua orang yang terlibat di website ini punya kesamaan: Sepeda motor telah membuat kita bego (dalam konotasi yang positif.. kalau ada). Jadi sebelum dia balik ke Jakarta, saya ajak dia menikmati morning ride dan ketemu Strider lainnya. Karena bukannya tiap orang seneng ketemu dengan yang serupa?

dxphone20161218_070707 as Smart Object-1

(Oh, and the guy back there is Jayadi. You’ve never read his story before, but you will soon.)

I’m glad that Shootupnride is not only growing as a regular media. If I’m being faithfully confident, I’d say that this is also a puddle of mud where we make friendly encounters. Behind the process that we’ve gone through, we have connected some similar types of mind: open minded, curious, adventurous, loves to explore, and…

…dumb.

(Oh, di belakang sana itu Jayadi, Kalian belum pernah baca ceritanya disini, tapi ga lama lagi bakal)

Saya bahagia melihat Shootupnride ngga hanya tumbuh sebagai media biasa. Sepenuhnya saya percaya ke depannya website ini juga akan menjadi tempat dimana pemikiran positif rider-rider dapat bertemu. Dibalik semua proses yang telah dilalui ini, kita telah mempertemukan beberapa tipe pemikiran yang serupa: terbuka, selalu ingin tahu, gemar petualangan, suka menjelajah, dan…

…bego.

2 Comments

  1. “Untuk menikmati riding, kita ga harus selalu cepat, juga ngga harus melakukan aksi-aksi berlebih. Yang diperlukan hanya keintiman antara kita, jalanan dan raungan di sela kedua kaki kita.” sukak bgt sama ni kalimat, seperti mewakili perasaan saya ketika riding. (y)

Leave a Reply to jbminerva.wordpress.com Cancel reply